Ingen riktig hacker utan det riktiga språket.

Leder just nu på skolan en kurs i programmering. Vi skriver i C-sharp (C#). Det är kul att se ett gäng nybörjare som dag för dag blir alltmer självgående. Fast det klart, det är ju en bit kvar innan de blir några riktiga hackers. En essentiell del som saknas är det rätta språket, hackerjargongen, de rätta uttrycken. Därför så borde jag egentligen ge dem i läxa att plugga på ”Svenska Hackademins Ordlista”. Här nedan har jag gjort ett litet urval av en del viktiga uttryck och begrepp: =)

DYKA
Totalt systemsammanbrott i en dator. Kännetecknas av att systemet inte längre gör någonting. Innebär för det mesta att mycket arbete går förlorat. ”Datorn dök i går kväll”. Kallas även för att KRASCHA, STÖRTA, GÅ NER. När datorn är riktigt seg kraxar olycks- korparna ”Nu är den på väg ner.”, ”Nu dyker den snart.”.


Programmet stannar.

DÖD

Om utrustning, ej fungerande.

FISKMÅS
Namn på tecknet { eller } (vänster respektive höger fiskmås). Även kallade måsvingar.

FUCK ME HARDER
Brukar skrikas om datorn verkligen jävlas med en.

FULT
Används om ett program som gör något på ett (inte nödvändigtvis intelligent men) oväntat eller kraftfullt sätt. Kallas även att SMARTKODA, motsats till att RAKKODA som tar hand om saker på enklast sett med hjälp av ren, rå datorkraft.

HACKA
Att programmera. ”Vad gör du?” –”Jag hackar AMIS”.

HACKVÄRDE
Anledningen till att göra något till synes meningslöst, bara för att resultatet är en snygg hack. T.ex. är kommandot ”M-X Phase of the moon” i AMIS inlagt enbart för sitt höga hackvärde.

HALLÅ!
Vanligt utrop av hackers då systemet är trögt, dvs. det tar lång tid innan man får svar.

HISTORISKA SKÄL

Vanligt uttryck för att förklara varför t.ex. saker har så konstiga namn (t.ex. CAR och CDR i LISP: Contents of Address Register resp. Contents of Decrement Register, namn på halvord i en gammal IBM-dator), eller varför saker beter sig så kostigt.

HÅRIG
Onödigt invecklad, obegriplig. ”Kommandona till CHANGE är otroligt håriga!”

JAG SKA BARA
Vanligt utrop då en hacker blir avbruten av ett gäng andra hackers på väg att gå och äta. (Det är inte så lätt att bara avbryta mitt i en jättehack).

REKURSION

Se REKURSION.

Källa: Svenska Hackademins Ordlista

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s