Är vi gjorda för att äta kött?

Made_for_meat

Jag hamnade i en diskussion här om dagen i en annan blogg men en person som mellan raderna antydde att absolut vegetarianism var något onaturligt för människan givet vår stora hjärnvolym. Växtätare har liten hjärna. Det krävs inte så mycket intelligens att fånga sin mat eftersom den ligger still. Rovdjur som behöver större intelligens för att fånga sin mat har generellt sett större hjärnor. Hur kommer det sig att människan har så stor hjärna? Tillhör vi inte rovdjurskategorin vad gäller hjärnkapacitet?

Resonemanget har självklart sin lockelse men håller inte, enligt min mening, vid närmare granskning. Arten med de största hjärnorna bland människoaporna, gorillorna, är helvegetarianer.

Det mesta i vår fysionomi liknar växtätarnas. Liksom växtätarna kan vi röra käkarna i sidled och vi har malande kindtänder. Vi suger i oss vätska och vi svettas. Köttätare har inga malande kindtänder och kan inte röra käkarna i sidled. Köttätare lapar i sig vätska och tenderar att reglera kroppsteperaturen genom att andas häftigt och sticka ut tungan.

Om man bara ska jämföra oss med kött- och växtätare så verkar det ju som om människan är gjord för att äta grönsaker. Men då glömmer vi ju att det finns allätare också – omnivorer. Det mest korrekta måste ju vara att jämföra oss med alla tre grupperna.

Enligt min mening är människan en omnivor men med stark dragning åt växtätare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s