Bombay – 21 miljoner ansikten

Lördag 19 december. Det här är min sista dag i Indiens största stad, min sista dag i Indien. Ligger och läser i en bok jag haft med mig om Dada och Surrealismen och dess uppkomstmiljö i slutet av 1910-talets Zürich, Berlin och Paris, om Tristan Tzara, André Breton och Dali. Bombay är för mig hela tiden upplevelser som gränsar till det overkliga. Idag vill jag träffa fler människor. Jag vill se med mina egna ögon om de är verkliga. Jag vill se fler ansikten.

Enligt statistik jag läser från world-gazetteer.com  finns här 21 miljoner människor. 21 miljoner livsöden. Mina vägar korsade några av deras…


Flickan på bussen som skulle till Crawford Market med sin mamma och pappa. Hennes fina engelska vittnar om att hon går i en bra skola.


Han försökte övertala mig och Maria att vara med som statister i en Bollywood-film. En partyscen! Det hade nog varit en upplevelse men tyvärr hade vi inte tid. Det skulle tydligen ta en hel dag att spela in.


Kvinna säljer grönsaker strax norr om Crawford Market.


Potatis, lime, auberginer


…okra, morötter, vitkål, grön paprika…


En liten tupplur på jobbet. Hon har säkert levt ett ganska hårt liv. Men det finns många som har det sämre.


Kvinnan som säljer små planscher på trottoaren ser tärd ut.

 
Snabbmatsförsäljning i sin primitivaste form. Han rostar kikärtor i en plåtburk som han säljer i strutar gjorda av gamla tidningar.


Bostadssituationen är svår i Bombay. Den här scenen kan te sig motsägelsefull. Kvinnan pratar i en mobiltelefon men hon lever med sin familj i en koja gjord av gamla smutsiga presseningar, kartonger och plåtbitar. Lägg märke till parabolen på taket!


På en husfasad mitt emot kojan torkade kvinnan några kläder på ett streck, och lite fisk!


Folk har skapat sig hem av plåtskivor och presseningar längs en motortrafikled över ett järnvägsområde. Lastbilar dundrar förbi. Mannen vid vägkanten sitter på huk och tvättar sig. Häller vatten över sig med en ljusblå plastburk. Kvinnan i grön sari tvättar några kläder.


Fattiga lever sina liv på gatorna


De som har det sämst sover direkt på trottoaren.


”Free Download: 15GB” står det på bussen. Under en viadukt. Hård trafik. Gamla tunna ben.


I andra städer har jag sett uteliggare men här ser jag kvinnor med spädbarn som lever på gatan.


Jultomte i skyltfönstret. Och nedanför ett sovande barn på trotoaren. Föräldrarna tigger om mat och pengar en liten bit bort på gatan. Det är overkligt. Svårt att smälta. Jag måste stänga av. Jag flyr till min drömvärld.

Jag återvänder till Leopolds och min bok. Till overkligheten i Dalis smältande klockor och Magrittes svävande stenblock. Magrittes mor begick självmord i hans barndom. Han kom ihåg att han såg hennes ansikte täckt av en näsduk. Flera av Magrittes målningar visar människor med sina ansikten övertäckta.

Annonser

2 thoughts on “Bombay – 21 miljoner ansikten

  1. Hola! I’ve been reading your web site for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Atascocita Tx! Just wanted to tell you keep up the excellent work!|

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s