Panteismen är ett rent fynd

W.Turner.Flint.Castle.Detail

För en skald är panteismen ett rent fynd, en sann guldgruva. Om han är kyrkligt troende får han visserligen Karl XIII:s orden och goda inkomster men blir bara läst av mamseller och förlöjligas i de liberala tidningarna, som ju i alla fall har den största publiken. Om han är ateist, blir han ansedd för en flack natur och en elak människa och får svårt att låna pengar. Nej, en skald bör tro på Gud; men på en gud, som är någonting alldeles extra och noch nie dagewesenes, aldrig förr visad på någon cirkus, och som man aldrig riktigt kan komma underfund med, ty då vore ju skämtet genast slut. Panteismens gud är just det råmaterial, som behövs till en sådan. Det är idealet för en gud. Honom kan var och en skära till på sin egen fason, han fattar aldrig humör, han straffar aldrig och belönar visserligen inte heller, han tar det hela med ro, och det kommer därav att han saknar en liten egenskap, som även den enklaste bland Stadsgårdens busar till en viss grad består sig med: personlighet. Detta är just det fina hos honom. Till en personlig gud måste man stå i ett personligt förhållande, det vill säga vara läsare. Att vara läsare är förträffligt, om man nyss har kommit ut från Långholmen och behöver rehabiliteras. Eljest är det onödigt besvär; att vara alldeles utan är för riskabelt. Därför måste man ha en opersonlig gud. En sådan gud sätter fantasin i rörelse och tar sig bra ut i poesi utan att i gengäld medföra några förpliktelser. Med en sådan gud blir man av allt bildat folk ansedd för en upplyst och ädelt tänkande person och kan bli ungefär vad som helst, från ärkebiskop till radikal tidningsredaktör.

Denna fantastiska beskrivning av panteismens förträfflighet görs av Doktor Markel – en karaktär i Hjalmar Söderbergs roman Martin Bircks ungdom.

Från att ha varit helt försjunken i romanen tittade jag för några timmar sedan yrvaket upp och upptäckte ett helt främmande landskap utanför mitt tågfönster. Jag hade för länge sedan missat min station. Det gjorde inget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s